Міфи про захворювання грудних залоз та консультація мамолога

Протягом життя багато жінок стикаються із захворюваннями грудей. На щастя, найчастіше мова йде доброякісні новоутворення. Однак і в цьому випадку необхідна консультація мамолога. В даній публікації ми розглянемо найпоширеніші діагнози та пов’язані із ними побоювання.


Самое интересное : Міфи про захворювання грудних залоз та консультація мамолога

Ризики мастопатії з точки зору мамолога

На теренах України мастопатію часто вважають передраковим станом. Насправді, мастопатія навіть не входить до міжнародної класифікації хвороб та не підвищує ризику виникнення злоякісних новоутворень у молочних залозах. Спричиняють мастопатію зміни гормонального фону. При цьому характерні наступні симптоми, які можуть посилюватися і зменшуватися протягом менструального циклу:

  • відчуття болю;

  • важкість;

  • набряки тощо.

Мастити та онкологія: думка лікаря-мамолога

Мастити теж часто вважаються однією із причин онкологічних захворювань у жінок. Проте за своєю природою вони є запаленням тканин, яке найчастіше викликане інфекцією або закупоркою молочних проток. При маститі груди можуть ставати червоними і теплими на дотик, з’являються больові відчуття. Іноді може спостерігатися підвищення температури тіла. Чисельні дослідження свідчать про те, що мастит не впливає на підвищення ризику розвитку онкологічних захворювань.

Кісти та необхідність консультації мамолога

Кісти — один із найпоширеніших видів доброякісних утворень у молочних залозах. Їх діагностують у кожної третьої жінки віком від 35 до 50 років. Ці новоутворення не є раковими і не збільшують шанси розвитку онкологічного захворювання, проте множинні кісти можуть ускладнити виявлення і діагностику інших новоутворень в тканинах молочної залози. Тому за наявності кіст в анамнезі особливо важливо проходити регулярні профілактичні огляди в онкомамолога.

Фіброаденоми молочної залози потрібно видаляти?

Фіброаденома молочної залози — це новоутворення невеликого розміру, яке за формою нагадує тверду кульку, яка змінює положення при натисканні та найчастіше не викликає при цьому больових відчуттів. Вважається, що фіброаденоми обов’язково треба видаляти, та насправді це актуально лише для новоутворень зі швидким темпом росту.

Травми призводять до злоякісних пухлин: відповідь онкомамолога

В деяких випадках так дійсно буває, хоча статистичних даних, які підтвердили б безпосередній зв’язок між травмою та розвитком раку грудей немає.

Серйозне травмування жирової тканини призводить до її некрозу. На цьому місці виникають так звані олеогранульоми — доброякісні новоутворення, які мають круглу форму та тверді на дотик. Також внаслідок некрозу можуть утворюватися кісти, наповнені маслянистою рідиною. Обидва типи новоутворень — доброякісні, хоча й вимагають постійного моніторингу. Їх видалення показане лише у випадку швидкого зростання або у разі, коли біопсія тканини не дає достатньо інформації для впевненості в діагнозі.

Комментарии через Facebook

Вам может также понравиться...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

...