Музей королеви Софії — Мадрид

Музей королеви Софії був офіційно відкритий в 1990 році королем Хуаном Карлосом і його дружиною королевою Софії на місці старої будівлі госпіталю. Але ще в 1986 році тут проходили перші експозиції. Взагалі, музей розташовується в декількох будівлях, в нього як і в інших музеях існує кілька входів. Для групи туристів окремий вхід, для індивідуального відвідування окремий.

Центр мистецтв королеви Софії (Музей королеви Софії або Рейну-Софія), поряд з музеєм Прадо і музеєм Тіссен-Борнеміси, становлять «Золотий трикутник мистецтв» Мадрида. Це один з найбільш відвідуваних музейних комплексів Іспанії і всього світу. Оскільки тут зібрана колекція шедеврів живопису і скульптури 20 століття, як і в паризькому Центрі Помпіду, звідси його неофіційна назва — «Софиду». Комплекс складається з декілька будівель і палацово-паркового ансамблю, на території яких розміщені експозиція, бібліотека на 40 тис. томів і запасники картин.

Тут проводять дослідження з мистецтвознавства, читають лекції студентам і влаштовують концерти. В одному з будівель розташований богемний ресторан «Аорла Мадрид» з оглядовою терасою з прекрасним видом.

Експозиція

Основне зібрання сучасного мистецтва Іспанії охоплює період з нульових до 80-х рр. 20 століття, вона розділена на три тематичних експозиції:

  • Утопія і конфлікти епохи першої і Другої світових воєн, відображені в живописі і скульптурі;
  • Мистецтво в розділеному світі післявоєнного часу;
  • Еволюція напрямків: від заколоту до постмодернізму.

Іспанська авангард представляють роботи П. Пікассо, Е. Чільїди, А. Тапієса, А. Камараса, Солани, Нонеля, М. Бланшара, Х. Гонсалеса та ін.

Центральний експонат — знаменита «Герніка» роботи Пабло Пікассо, що відображає страждання людей при бомбардуванні однойменного міста в 1937 р.

Також особливу увагу привертають твори сюрреалістів (С. Дали, Ж. Міро та ін), і абстрактних информалистов (Чирино, Рібера тощо). В колекції музею знаходяться 20 полотен легендарного Сальвадора Далі, в тому числі сюрреалістична феєрія «Великий мастурбатор».

Окремі зали присвячені Радянському авангардизму: тут можна побачити роботи О. Родченка та Л. Попової.

Практична інформація

Адреса: Мадрид, Santa Isabel, 52. Веб-сайт (на англ.).

Проїзд на метро до станції Atocha.

Години роботи: щодня, крім вівторка і свят, з 10: 00 до 21: 00, по неділях — з 10: 00 до 19: 00. Ціна вхідного квитка: 10 EUR, квитки продаються в касах і онлайн на сайті музею. Ціни на сторінці вказані на вересень 2018 р.

Комментарии через Facebook

Вам может также понравиться...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

...