Анімаліст Роман Гринкевич привертає увагу до екологічної катастрофи в Україні

Відомий український анімаліст Роман Гринкевич продовжує цикл художніх робіт «Екоцид». Головна тема циклу – екологічна катастрофа в нашій країні, яку спричинили воєнні дії. На даний час митець завершив п’ять картин: «Калина», «Маки», «Пелікани», «Коні», «Тритони». У кожній з них митець зображує тварину, що загинула через військові дії в Україні.

Самое интересное : Анімаліст Роман Гринкевич привертає увагу до екологічної катастрофи в Україні

Головною темою цього циклу є власне поняття «екоциду» – знищення природного середовища у результаті військових подій. Гринкевич не лише дотримується традиційної для нього анімалістичної техніки, але також використовує мистецькі засоби для висвітлення трагічних наслідків війни для довкілля. Головна ідея циклу полягає у вираженні контрасту між колишньою красою природи та її поточним руйнуванням. Наприклад, митець може використати такий художній засіб: розділили картину на дві частини — темний верх та світлий низ. Верх символізує часи до війни, низ – під час та після. Цикл «Екоцид» стає не лише важливим творчим досягненням Гринкевича, але і сильним закликом до суспільства щодо необхідності ліквідації наслідків війни.

Розберемо на прикладі картин митця Романа Гринкевича те, які він показує наслідки катастрофи.

У картині «Тритони» митця Романа Гринкевича бачимо ящірку, вона повзе по уламку ракети. Анімаліст Гринкевич символічно показує, як військові призвели до екологічної катастрофи – зокрема, до знищення популяції тритонів на півдні країни. Уламок ракети – це символічно показаний той злочин. Адже підрив дамби ГЕС призвів до екологічної катастрофи. В тому числі вбили декілька сотень тритонів, який вода змила в море. Також ми бачимо на полотні посохлу землю, яка пішла тріщиною. Фактично тисячі тварин змушені мігрувати та шукати воду.

Самое интересное : Анімаліст Роман Гринкевич привертає увагу до екологічної катастрофи в Україні

На картині митця Романа Гринкевича «Коні» зображені три тварини, що скачуть крізь ліс. Вони хочуть втекти якомога далі від війни в країні. Але замість свободи вони помирають. Саме така ситуація трапилася на початку війни в місті Буча. Анімаліст Роман Гринкевич болісно відреагував на цей жах, адже його картини направлені на захист природи та тварин. В цьому випадку автор показує символічно те, що трапилося.

Самое интересное : Анімаліст Роман Гринкевич привертає увагу до екологічної катастрофи в Україні

У творі митця Романа Гринкевича під назвою «Пелікани», що недавно був презентований, анімаліст створив вражаючу картину руйнування найбільших колоній цих птахів на півдні України. Завдяки майстерній грі кольорів і деталізації, художник передає трагічний образ знищення природного середовища. Реалістичне відтворення на полотні пеліканів, які стали свідками страшного вторгнення, відзначається сильним емоційним зарядом. Картина анімаліста Романа Гринкевича не лише вражає як витвір мистецтва, але й закликає до глибоких роздумів про жахливі наслідки війни для природи та її жителів.

Комментарии через Facebook

Вам может также понравиться...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.

...